Kisline in baze v okolju

Verjetno se ne zavedaš, da se s kislinami, bazami in solmi srečuješ na vsakem koraku. Naštetih je nekaj primerov kislin in baz, ki jih lahko pogosto srečaš v svojem vsakdanjem življenu. Živila, ki vsebujejo kisline so kisla. Baze pa se od kislin zelo razlikujejo. Uporabljamo jih v posebne namene. V večini primerov pa so njihove lastnosti ravno obratne od lastnosti kislin.

Kisline

V živih bitjih:

  • v želodcu: klorovodikova kislina,
  • v mišicah: mlečna kislina,
  • v urinu: sečna kislina,
  • v koprivah in mravljah: mravljična kislina;

Vir: www.farmedica.si [2. 9. 2008]

Vir: www.studiofaca.com [2. 9. 2008]

V prehrani:

  • kis: ocetna kislina,
  • v zelenjavi: oksalna kislina,
  • v sadju: citronska, vinska, jabolčna kislina,
  • mlečni izdelki: mlečna kislina,

V mlečnih izdelki poleg drugih sestavin najdemo tudi mlečno kislino

Kis, ki ga uporabljamo v prehrani, vsebuje ocetno kislino

Baze

  • rastlinski pepel: natrijev karbonat, kalijev karbonat,
  • alkaloidi v rastlinah: kofein, nikotin, morfij, atropin, kokain ...

Rastlina koka, ki v listih vsebuje alkaloid kokain, iz katerega pridelujejo zelo nevarno vrsto droge
Vir: www.finance.si [2. 9. 2008]
  • čistilna sredstva (za pečice, pranje posode, detergenti, mila) in zobne paste,
  • v prehrani (pecilni prašek).

Pri delu v laboratoriju uporabljamo kisline in baze, ki so jedke ali korozivne, strupene, zdravju škodljive in dražilne. Pri delu z njimi moramo biti zelo previdni in se moramo ustrezno zaščititi. Opremljene morajo biti z znaki za nevarnost.

Domov | 1. sklop | 2. sklop | 3. sklop | 4. sklop | 5. sklop | 6. sklop | 7. sklop |

OŠ Belokranjskega odreda Semič