Trdota vode
Kalcijevi in magnezijevi ioni povzročajo trdoto vode. Voda, ki je trda, se slabo peni in vsebuje veliko raztopljenega kalcijevega hidrogenkarbonata, ki se ob izhlapevanju vode nabira kot trden kalcijev karbonat oz. vodni kamen.
Vodni kamen na pipi
Vir: www.tehnofan.si [2. 9. 2008]
Kisla deževnica raztaplja sedimentne kamenine (apnenec, dolomit). Pri tem nastajajo ioni (Ca2+(aq), HCO3−(aq)), ki povzročajo trdoto vode.
Ogljikov dioksid, ki je v zraku, se raztaplja v vodi. Nastane šibka ogljikova kislina, ki je raztopljena v deževnici.
CO2(g) + H2O(l) → H2CO3(aq)
Ogljikova kislina povzroči raztapljanje apnenca. Več je raztopljenega kalcijevega hidrogenkarbonata, bolj trda je voda.
CaCO3 + H2CO3(aq) → Ca(HCO3)2(aq)
Mehčanje vode:
- s prekuhavanjem,
- s pralno sodo,
- z ionskimi izmenjevalci (Ca2+ ione zamenjajo z Na+),
- z magneti, ki onemogočajo nalaganje vodnega kamna ...
Domov | 1. sklop | 2. sklop | 3. sklop | 4. sklop | 5. sklop | 6. sklop | 7. sklop |
OŠ Belokranjskega odreda Semič